Naturest Oy näki päivänvalon vuodenvaihteessa 2019-2020. Yrityksen perustajana minulla oli selkeä liikeidea siitä, mitä haluan yritykseni kautta asiakkailleni tarjota. Halusimme luoda hyvinvointia sekä uusia oivalluksia luonnossa ja luonnosta, tarjoilla metsien mahdollisuudet uudella tavalla paketoituna. Lähtökohdat olivat hyvät; oma ja kumppaneitteni ammattitaito, into ja ideat metsien uudenlaiselle liiketoiminnalle sekä valtava luottamus tulevaan…mikään ei voisi mennä pieleen. Vai voisiko?
Yrityksen tilauskanta näytti alkuvuodesta 2020 sellaiselta, että saatoin hyvillä mielin keskittyä yrityksen perustusten vahvistamiseen. Olin hakenut Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen kautta maaseuturahaston perustamistukea. Hankesuunnitelmaan olin tietoisesti nostanut mm. oman osaamisen vahvistamisen, palvelumuotoilun, yrityksen visuaalisen ilmeen ja nettisivujen koostamisen sekä markkinoinnin. Myös laatu- ja vastuullisuusasioiden järjestelmällinen kehittäminen ja dokumentointi oli osa perustamistukitoimia. Innosta puhkuen sukelsin hankkeen toimenpiteiden kimppuun ja samalla valmistelin sisältöjä jo sovittuihin luontotyöpajoihin ja koulutuksiin.
Hallittu syväsukellus
Maaliskuun lopulla meille kävi kuten niin monelle muullekin yritykselle eri puolilla maailmaa; sovitut toimeksiannot sulivat yksi toisensa jälkeen pandemian jalkoihin. En antanut tilanteen ottaa minusta henkistä niskalenkkiä. Huhtikuun alussa sain edellä mainitun perustamistukipäätöksen, jonka turvin sain aloittaa mielenkiintoisen ja opettavaisen matkan yritykseni kehittämisen polulla. Pystyin hyvillä mielin hankkimaan ulkopuolista osaamista graafisen ilmeen ja nettisivujen tekoon. Minulle on aina ollut tärkeää löytää kumppanit, joiden kanssa klikkaa ja mikä tärkeintä, jaamme saman kaltaisen arvomaailman. Löysin verkostojeni kautta taitavan ja työhönsä intohimoisesti paneutuvan graafikon, Annika Heikkisen. Nettisivujen rakentajaksi valikoitui vanha tuttu Idealabra. Myös palvelumuotoiluun ja erilliseen liiketoimintasparraukseen löytyi saman henkiset tekijät eli Maijalan Raisa Palvelupoluista ja Koskimiehen Katja BupUP:sta.
Osaamiseni luontopalveluiden alalla on kertynyt niin opintojen, harrastuneisuuden kuin työkokemuksenkin kautta. Halusin kuitenkin edelleen vahvistaa green care -osaamista ja siihen oli oiva mahdollisuus, kun kalenteri tyhjentyi työmahdollisuuksien hupenemisen myötä. En suostunut näkemään uhkia vaan mahdollisuuksia. Perustamistuen turvin olen suorittanut pitkin kauhujen vuotta green care -opintoja, ympäristökasvatuksen lisäopintoja ja ensi keväänä saan päätökseen luontohoivaohjaajaopinnot. Eikös sitä sanota, että on kuin rahaa laittaisi pankkiin, kun nuori mies nukkuu – tai keski-ikäinen nainen opiskelee? En siis ole jäänyt toimettomaksi, vaikka maailma hiljeni maaliskuussa. Perustamistuen turvin olen saanut hankittua muilta mikroyrittäjiltä palveluita, ja sitä kautta edistänyt yhteiskunnan rattaiden ronksutusta näinä haastavina aikoina.
Arvot ohjaavat – näkökulmia kehittämiseen
Voiko yrityksen ja yrittäjän arvot poiketa toisistaan? Minun mielestäni eivät voi. Siksi oli alusta asti selvää, että yrityksen toimintaa ohjaavat vastuullisuus, yksilön ja ympäristön kunnioitus sekä uudistuvuus. Tapasin alkuvuodesta yrittäjien verkostotapahtumassa liiketoiminnankonsultti Risto Lukkaroisen, jonka kanssa tavattiin parin työpajan verran. Tämä nuori, aloittava yrittäjä, antoi monta freesiä ja kullan arvoista vinkkiä toimintaani. Risto haastoi Naturestin arvojen konkretisoimista ajatuksella, että yrityksen arvot ovat jotain, joihin ollaan valmiita panostamaan rahaa, aikaa tai vaivaa.
Koronarajoitusten astuttua voimaan osallistuin lukuisiin etäkoulutuksiin ja työpajoihin. Koska yksi asiakasryhmämme ovat koulutusmatkailijat Aasiasta, teimme päätöksen hakeutua mukaan Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelmaan. Ennen sitä halusimme saattaa ympäristöjärjestelmämme kuntoon. Valittavana oli useita eri vaihtoehtoja, joita tutkailtuani päädyimme valitsemaan Ekokompassin. Se vaikutti selkeältä, konkreettiselta ja taipui mutkattomasti myös mikroyrityksen tarpeisiin. Ekokompassi sertifikaatti myönnettiin Naturestille marraskuussa 2020. Meidän ensimmäisen tarkastelujakson ympäristöohjelman keskiöön nousivat vastuulliset hankinnat, kestävyydestä viestiminen sekä materiaalitehokkuus. Ympäristöpolitiikkamme voit käydä lukemassa kotisivujemme etusivulta.
Green care on luontoon ja/tai maaseutuympäristöön liittyvää ammatillista toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Naturestin kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että hyödynnämme luontoa sekä erilaisia ekopsykologisia menetelmiä palveluissamme. Hyvinvointia lisäävät vaikutukset syntyvät muun muassa luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. Viemme siis asiakkaitamme metsään tekemään ja kokemaan, oivaltamaan ja rauhoittumaan. Meille tärkeää on, että asiakkaamme saa sen mitä tilaa ja mieluusti himpun verran enemmän. Koska itse hullaannumme luonnosta, haluamme tarjota samoja fiiliksiä myös asiakkaillemme. Laadukkaasti ja turvallisesti toteutettuna. Laadunhallinnan työkalujen avulla yritys voi hakea palvelulleen laatumerkin, jonka tarkoituksena on mm. todentaa palvelun asiakaslähtöisyys, vastuullisuus ja tavoitteellisuus. Naturestille myönnettiin Green care luontovoima -laatumerkki joulukuussa 2020. Merkin myöntää kolmeksi vuodeksi kerrallaan Green Care Finland.
Yhdessä olemme enemmän
Ensimmäisen vuosipuoliskon sovitut koulutukset peruuntuivat ja kaikki kansainväliset asiakkaat jäivät siis kokonaan saapumatta. Onneksi Suomen metsät ovat täynnä mahdollisuuksia, joiden merkitys kasvoi suuremmaksi kuin oli alkujaan ajateltu. Pääsin mukaan Suomen Metsäkeskuksen ja Oulun 4H-yhdistyksen Metsästä monituotebisnestä -hankkeeseen, jossa roolimme oli kehittää keruuverkostoa, hakea maanomistajilta lupia sekä toimia yhtenä kouluttajana. Toukokuun lopulla aloitimme mahlan valutuksen, siitä siirryttiin sujuvasti kuusenkerkkään, jota Naturestin kautta välitettiin kotimaanmarkkinoille noin 130 kiloa. Sain olla mukana opastamassa nuoria ja vähän vanhempiakin kerän keruun saloihin. Kerkän jälkeen satokausi jatkui kihokin ja suopursun keruulla ja laatukriteerien opastuksella muille keruusta kiinnostuneille. Yrityksen ensimmäinen kesä meni lopulta täysin toisin, kuin alkuvuoden suunnitelmissa oli ajateltu, mutta yhtä kaikki, se meni ihan metsässä!
Lopulta kesälomien jälkeen pääsimme tekemään sitä, mikä on meidän ominta omaa. Saimme suunnitella ja toteuttaa valtakunnallisen kasvuyrityksen luontotyhypäivät. Kuusi paikkakuntaa, viisitoista tapahtumaa, lähes 150 osallistujaa. Valittavana heillä oli koko joukko erilaisia aktiviteetteja sekä rauhoittumista luonnossa, ja sydämeni lauloi onnen aariaa. Tuollaista tyhykarusellia en tietystikään pystynyt aivan omalla porukalla järjestämään eikä se olisi ollut edes taloudellisesti järkevää. Kiitos laajojen verkostojeni ympäri Suomen maan, sain upeita kumppaneita toteuttamaan tapahtumat siellä, minne itse ei kannattanut matkustaa. Kuopiosta löytyi vanha tuttu Jaana Niskanen, pitkän linjan hyvinvointilähettiläs, yrityksessään Wellness by Jaana. Jaanalta sain vinkin Mari Ravattisesta, kun etsin sydämellään toimivaa kumppania Lappeenrannasta. Mari tekee luontoperustaista hyvinvointivalmennusta Mielen Melodioiden tahdissa.
Pääkaupunkiseudulla en epäröinyt hetkeäkään kumppanivalinnasta. Learning in Nature ja Gaye Amus on ystävä Euroopan Metsäpedagogi -verkoston kautta ja luotin hänen lämpöisen persoonansa hurmaavan asiakkaat. Tampereella toteutettiin peräti viisi tapahtumaa, joista vastasi Pohjolan Vihreä Polku -poppoo ja siellä metsäjoogaa ohjasi Hanna Sirniö A-sanoista. Naturest koordinoi koko paletin, suunnitteli ja toteutti ohjelmat Joensuussa ja Oulussa sekä osittain Kuopiossa. Oulun päässä saimme vahvistusta Heidi Lumiahosta, joka ohjasi pöllitreenin yhdelle ryhmälle metsän siimeksessä.
Hiljattain törmäsin somessa tuttavani Johanna Laurisen postaukseen, jossa pohdittiin, koetaanko saman toimialan palveluntarjoajat enemmän kilpailijoina vai kirittäjinä. Minä puhun mielelläni kumppaneista ja toivon, että peilaamalla toimintaani ympärillä olevaan en jämähdä toiminnassani saavutetulle tasolle. Yhdessä toisten pienten yritysten kanssa voimme tarjota myös suuremmille ryhmille laadukkaita palveluita. Kuten Johanna fiksusti totesi, voi kilpailijan nähdä sparraajana ja oman toiminnan peilinä, jolloin laatu ja erottuvuus paranevat. Kateellinen en jaksa olla. En enää sen jälkeen, kun oivalsin, että kateus kumpuaa pelosta eikä minulla ole syytä pelätä elämää.
Rohkeutta nähdä enemmän
Naturestin ensimmäinen vuosi alkaa olla lopuillaan. Vauvavuoteen kuului hetkittäiset koliikkivaivat, jotka pitivät hereillä ja aiheuttivat pientä epävarmuutta, jopa kipuiluakin. Siitä huolimatta luottamus tulevaan ja kyky katsoa hankalien aikojen yli on vahva. Taaperoikään kuuluu, että maailma avautuu ja rohkeus kasvaa. Näin uskomme myös Naturestissa. Maailmanlaajuinen pandemia on pistänyt ihmiset polvilleen ja luonnon merkitys hyvinvoinnin lähteenä on viimeinkin laajamittaisesti tunnistettu. Entäpä, jos kaikki ei lopulta menekään huonosti? Entäpä, jos kaikki tämä sataa pienten, vastuullisten yritysten laariin? Niiden, jotka kiristivät vyötään ja luopuivat henkilökohtaisesta tulostavoitteesta, jotta yritys, johon he uskovat, saadaan luovittua pahimman yli. Jospa olemmekin matkalla kohti Annus Mirabilista – kohti upeaa ja ihmeellistä. Hengitetään metsää – enemmän kuin koskaan!